Za boljše delovanje ta stran, uporablja piškotke

Več o piškotkih

Strinjam se

NS-Ljutomer.si uporablja piškotke, če boste nadaljevali brskanje po našem spletnem mestu, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta kliknite "Strinjam se".
Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku

 

mera majhen        

nogometni tabor2014 piknik podelitev  25Nogometni tabor se je zaključil s piknikom s starši, podelitvijo priznanj in nogometno tekmo, kjer so se pomerili otroci in njihovi starši. Slike z letošnjega tabora najdete v naši galeriji slik.

Izdelava spletnih strani    turnirji com   

Prehrana mladih nogometašev

Nogometni tabor 2013, 1. dan  (42)Žalostno je, da veliko število nogometašev, ki imajo dobre psihofizične predispozicije in talent, da postanejo vrhunski igralci, ostane v povprečju zaradi slabih treningov ali slabih prehrambnih navad. V članku so na kratko obrazloženi osnovni pojmi pravilne prehrane nogometašev in navodila kako se jih držati.

S ciljem doseganja čim boljših rezultatov in vzdrževanja zdravja je potrebno omogočiti mladim nogometašem pravilno in uravnoteženo prehrano. Ker odrasle osebe same skrbijo za svojo prehrano, je pri otrocih ta problem preložen na njihove starše in trenerje in če je seveda to mogoče, tudi na informacije, ki jih ponujajo, oziroma dajejo strokovnjaki s tega področja. Prav tako je na tržišču veliko literature, ki se ukvarja s prehrano tako, da do tovrstnih informacij ni težko priti.


                                 Ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe, vlakna in voda
Hrano lahko razdelimo po skupinah: Beljakovine (proteini), ogljikovi hidrati, maščobe, vlakna, vitamini, minerali in voda. Ogljikovi hidrati so osnovna energija za organizem in pomagajo pri presnavljanju proteinov in maščob. Enostavni ogljikovi hidrati hitro sproščajo energijo zaradi enostavne molekularne zgradbe, ki se hitro razgrajuje in se lahko zaužijejo (predvsem sadje) pred samim fizičnim naporom (treningom ali tekmo) zaradi dodatnega vira energije.
Nogometni tabor 2013, 1. dan  (41)Nogometni tabor 2013, 1. dan  (44)Kompleksni, oziroma sestavljeni ogljikovi hidrati, so zgrajeni s spojitvijo monosaharidov v kompleksnejše molekularne strukture. Njihova razgradnja je dolgotrajnejša in sproščanje tovrstne energije traja daljše časovno obdobje, kar pa ne izzove stanja nesitosti, kakor poraba enostavnih oblik ogljikovih hidratov. Med sestavljene ogljikove hidrate spadajo živila kot so riž, krompir, žitarice, semena in sadje. Priporočljivo je, da v primerjavi z enostavnimi, zaužijemo čim več sestavljenih ogljikovih hidratov. Beljakovine (proteini) so izvor gradbenega materiala za mišice, kri, kožo, lase, nohte in notranje organe kot so srce, možgani idr. Količina zaužitih proteinov za normalno populacijo je 0,8 do 1 gram na kilogram telesne teže posameznika, medtem ko za nogometaše znaša 1,5 do 2 grama na kilogram telesne teže. Organizem ne more izkoristiti več od 30 gramov proteinov v enem obroku (zato je potrebno imeti več manjših obrokov). Dobri izvori proteinov so mleko in mlečni izdelki, jajca, meso, ribe, soja iid. Pri otrocih je prav tako potrebna večja količina proteinov zaradi rasti in razvoja, potrebna količina pa je odvisna od spola in športa s katerim se otrok ukvarja. Maščobe se nahajajo v hrani rastlinskega in živalskega izvora, njihov manjko v prehrani, pa lahko privede do pomanjkanja topil vitaminov in lahko povzroči različne bolezni. Prevelika količina maščob lahko zaradi velike kalorijske vrednosti povzroči pretirano debelost in privede do upočasnitve prebave in absorbiranja hrane. Zaužitje maščob iz prehrane naj bi bilo praviloma iz hrane, ki je bogata iz nenasičenih maščobnih kislin. Vlakna so prav tako pomemben del prehrane saj pomagajo pri odstranjevanju odpadnih snovi iz našega telesa. Povečujejo volumen hrane, ki jo zaužijemo in tako upočasnjujejo njen prehod skozi črevo, da tako pridobi več časa da izvleče in absorbira (vpije) hranljive snovi. Izvori vlaken so polnozrnata moka iz katere se izdeluje kruh in testenine, različni izdelki iz integralnega žita, rjavi riž, večina plodov oreščkov ter sadje in zelenjava. Voda nima nikakršne energijske vrednosti, vendar je bolj pomembna kot hrana in bolj uporabna od vseh ostalih napitkov.
Nogometni tabor2013 dan  (24)Voda sestavlja 60-70% skupne telesne teže, važnejše funkcije vode v telesu pa so vzdrževanje telesne temperature (termoregulacija), prebava in vpijanje hrane, izločanje škodljivih snovi, prenos hranljivih snovi v telo itd. Pri športnih aktivnostih moramo paziti, da ne pride do dehidracije – to je stanja, ko telo izgubi več kot 1% telesne mase z znojenjem.
Znaki dehidracije so: suha usta, suha koža, nerazpoloženost, počasno razmišljanje in odločanje, utrujenost idr. Vpliv dehidracije na športna udejstvovanja: zmanjšana sposobnost pomnjenja, zmanjšana sposobnost računanja, zmanjšana sposobnost vizualnega spremljanja dogajanja, zmanjšana koncentracija ipd. Rehidaracija je obnova ali pridobivanje izgubljene tekočine kar pomeni, da športnik s težo 75 kg, ki izgubi 2% telesne mase (1,5 kg) izgubi psihofizične sposobnosti za 20%. Povprečno zdrava oseba bi morala popiti okoli tri litre vode dnevno, to je približno 1 ml vode na vsako 1 kcal zaužito s hrano.

Navodila in pravila za rehidracijo: pred treningom zaužiti dva kozarca vode ali na ogrevanju 5 ml/kg telesne teže, med treningom zaužiti tekočina na vsakih 10 – 20 minut, če pravila tega ne dopuščajo, je potrebno zaužiti večjo količino vode pred treningom, po treningu pa izgubljeno tekočino nadoknaditi z dvema kozarcema vode na vsakih 0,5 kg izgubljene telesne teže. Treba je vedeti, da so otroci, za razliko od odraslih oseb manj odporni na treniranje v toplih oziroma vročih pogojih. Eden izmed razlogov je tudi ta, da otroško srce doseže maksimalni pulz prej kot pri odrasli osebi.


                                                              Vitamini in minerali
Nogometni tabor2013 dan  (2)Nogometni tabor2013 dan  (22)Vitamini in minerali so katalizatorji telesnega metabolizma, ki uravnavajo kemične reakcije znotraj telesa. Večina vitaminov so kemični produkti, ki jih telo ne proizvaja, zato se morajo zaužiti s hrano. Pomanjkanje vitaminov povzroča zmanjšanje delovanja oziroma odmiranje celic. Več celic, ki jih zajame pomanjkanje vitaminov, bolj je ogroženo človeško tkivo. Zaradi samega pomanjkanja vitaminov so lahko ogroženi tudi celotni organi človeka. Minerali so anorganske snovi, ki se zaužijejo s hrano in ki na različne načine pomagajo pri izgradnji telesnih struktur in vplivajo na delovanje telesnih procesov. So pomemben dejavnik za vzdrževanje fizioloških procesov organizma in ojačanje kostne strukture. Pri otrocih je potrebno biti pozoren še posebej na zaužitje zadostne količine kalcija zaradi rasti kosti, ter železa za povečanje volumna krvi in povečanje koncentracije hemoglobina. Pri deklicah je slednje še posebej poudarjeno zaradi nadoknade železa, ki se je izgubilo preko krvi pri mesečnem perilu. Pomanjkanje posameznih vitaminov se lahko opazi na osnovi različnih simptomov, enostavneje pa se  lahko opravi testiranje vitaminskega statusa.

Povzeto po članku: Savjeti za prehranu djece sportaša, Marino Bašić, prof.

mera logo

inst kapun

abak TV AS oglas