Za boljše delovanje ta stran, uporablja piškotke

Več o piškotkih

Strinjam se

NS-Ljutomer.si uporablja piškotke, če boste nadaljevali brskanje po našem spletnem mestu, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta kliknite "Strinjam se".
Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku

 

mera majhen        

nogometni tabor2014 piknik podelitev  25Nogometni tabor se je zaključil s piknikom s starši, podelitvijo priznanj in nogometno tekmo, kjer so se pomerili otroci in njihovi starši. Slike z letošnjega tabora najdete v naši galeriji slik.

Izdelava spletnih strani    turnirji com   

Vloga in pomen vratarja

Pokal Goricanka Ljutomer 2013 (27)Danes ima vratar še kako pomembno vlogo v nogometu, saj jih zelo veliko nosi kapetanski trak v svoji ekipi, kar dokazuje, da so spoštovane, zrele, pametne, izkušene osebnosti. Na sebi nosijo določeno breme ter imajo veliko odgovornost, nekateri trenerji celo gradijo igro na svojem vratarju.

Kaj je nogometni vratar? Kaj pomeni „biti vratar“? Kako pomemben je vratar? Kakšno vlogo ima vratar? Vse to so vprašanja, katerim, odkar se je nogomet začel igrati, niso dajali veliko pozornosti, vse do takrat, dokler vratar ni začel dobivati vse pomembnejše vloge v svoji ekipi, nogometu!

Faktorji uspeha

Biti uspešen pomeni izpolnjevati kar lepo število faktorjev. V nadaljevanju bomo predstavili nekaj glavnih, kateri se prepletajo in so si med seboj soodvisni.

1. Osebnost (osebne lastnosti, karakter, kultura, odnos, spoštovanje,…)

2. Fizika in psiha (fizične ter psihične sposobnosti )

3. Tehnika (tehnične sposobnosti )

4. Razum in pamet (razumevanje igre, vloga vratarja v ekipi,… )

5. Razvoj (razvoj sposobnosti, zrelost, izkušnje,.. )

6. Cilji (jasno postavljen cilj, realnost )

Kratek opis naštetih faktorjev

phoca thumb l u15 bakovci ljutomer okt 2013 43

U9 turnir gancani 2013 67

  1. V današnjem času, v današnjih sistemih v nogometu je vse več poudarka na človekovi osebnosti, torej je še kako pomembno, da spoštuješ ljudi ter okolico, da si kulturen, da imaš pravilen odnos do dela in do soigralcev, kajti vsak klub želi imeti vratarja z zgoraj navedenimi lastnostmi. V veliko primerih je pri podpisovanju pogodbe ta faktor nekako v ospredju pred drugimi.

Vsak trener ustvari v svoji ekipi neko harmonijo, neko vzdušje, nek odnos in ne želi da mu nekdo kvari oziroma ruši sistem. Vratar je danes zelo izpostavljen, ima veliko odgovornost ter pomembno vlogo, zato se mora temu primerno obnašati. Najbolj pomembno pa je, da se vklopi v sistem, ekipo in obratno.

  1. Fizična in psihična sposobnost sta med seboj zelo povezani, kar pomeni, če si fizično slabo pripravljen, potem tudi psihično ne moreš delovati dobro in obratno. Zato je zelo pomembno, da je vratar dobro telesno pripravljen, kajti danes je veliko poudarka na fiziki. Današnji nogometaši so že skoraj atleti, kar dokazuje na kako visokem nivoju se danes igra nogomet. Današnji „tempo“ je zelo zahteven in v kolikor ga ne zdržiš se lahko celo poruši tvoj imunski sistem, zato je še kako pomembno, da sta oba faktorja na visokem nivoju.

Vratar mora biti zelo dobro psihično pripravljen, kajti v ekipi ima veliko odgovornost, ima določen pritisk, igralci se podzavestno nekako naslonijo na vratarja, kajti od njega pričakujejo, da jih bo med tekmo reševal, spodbujal, pravilno postavljal,… Zato mora vratar vseh devetdeset minut stalno spremljati igro, predvidevati, misliti kaj se lahko med tekmo zgodi in tukaj zelo trpi njegova psiha, zato je ta faktor še kako pomemben za vratarja.

  1. Tehnika je danes pri vratarju zelo pomemben faktor, vse skupaj je povezano s faktorjem iz druge alineje. Tehnika se iz leto v leto izpopolnjuje, veliko je poudarka na tem, vaje so vse bolj vezane na moč oziroma so težko izvedljive in če nisi dobro pripravljen, jim nekako ne moreš slediti oziroma zaostajaš in posledično se ne moreš pravilno razvijati v dobrega vratarja.

Vratar mora biti tehnično podkovan igralec kateri ne samo da pozna temveč, da obvlada zaustavljanje, izbijanje žoge tako z levo kot z desno nogo, ima odličen udarec z glavo ter zelo dobro predvideva igro.

U9 turnir gancani 2013 79

 

Memorial Lebar 2013 Ljutomer 2013  (15)

  1. Za vratarja je danes pomembno, da pozna sistem igre, katerega zahteva trener, namreč vratar mora sodelovati v igri, vratar postavlja obrambne igralce, jih usmerja, vodi,... in seveda tudi sam sodeluje pri igri (medsebojno komuniciranje, igranje, podajanje,.. ). Skozi celotno srečanje mora biti maksimalno aktiven in spremljati igro, vedeti mora kdaj prestreči dolgo podajo izza obrambne vrste oziroma posredovati, torej kdaj izteči izven kazenskega prostora.

Vratar naj bi bil sposoben igralce umiriti in jih obenem spodbujati in usmerjati. Bolj stabilna osebnost je, bolj mu igralci zaupajo in ga s tem tudi bolj cenijo.

  1. Vratar skozi določeno obdobje pridobiva dragocene izkušnje, pridobiva na znanju, torej se nogometno razvija in pomembno je, da se pravilno razvija, torej da gre skozi določene, zgoraj naštete faze in da postane zrela, pametna osebnost. Ko enkrat doseže ta nivo, potem je to nekaj neprecenljivega, tudi kasneje v privatnem življenju.
  2. Vsak vratar si mora vedno postaviti jasen, realen cilj in ga seveda tudi skušati doseči. Veliko je odvisno, kakšen cilj si človek postavi, torej višji je cilj, več se je potrebno truditi in posledično težje ga bo doseči, zato je potrebno neko ravnovesje. Vsekakor pa je potrebno vedeti, da se najdaljša pot v življenju prične s prvim korakom. Korak za korakom in nato pride tudi uspeh, zadovoljstvo, doseženi cilji in izpolnjene sanje.

Zaključek

Za zaključek povejmo, da so vsi našteti faktorji med seboj povezani, oziroma nekako ne morejo eden brez drugega. Delujejo v neki soodvisnosti, kot veriga v kateri morajo biti aktivni vsi členi, saj v nasprotnem primeru cilja ne bo mogoče doseči, oziroma se bo pot do njega zelo zavlekla. Vse izkušnje, pridobljene v nogometu, vam bodo tudi v zasebnem življenju prišle še kako prav. Na tej poti si nikoli ne zapirajte vrat in vedno kjer koli boste igrali sklepajte prijateljstva, kajti nekaj najlepšega je poklicati starega oziroma bivšega soigralca in iti z njim na klepet. Verjamem pa, da smo vsi skupaj na pravi poti in največja želja nas trenerjev je, da vsi dosežete svoj maksimum, ste uspešni in dosežete svoj zadani cilj. Tudi tukaj delujemo soodvisno, saj samo priti na trening in biti tam prisoten ne pomeni uspeha. Potreben je maksimalen pristop in angažiranost, včasih celo pozitivna agresivnost, predvsem pa želja po učenju, vadbi in sprejemanju znanja.
Povzeto po članku Andrej Troha

mera logo

inst kapun

abak TV AS oglas