Za boljše delovanje ta stran, uporablja piškotke

Več o piškotkih

Strinjam se

NS-Ljutomer.si uporablja piškotke, če boste nadaljevali brskanje po našem spletnem mestu, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta kliknite "Strinjam se".
Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku

 

mera majhen        

nogometni tabor2014 piknik podelitev  25Nogometni tabor se je zaključil s piknikom s starši, podelitvijo priznanj in nogometno tekmo, kjer so se pomerili otroci in njihovi starši. Slike z letošnjega tabora najdete v naši galeriji slik.

Izdelava spletnih strani    turnirji com   

Poškodbe meniskusov

meniskusNogomet, smučanje in atletika so športi, kjer se meniskusi najpogosteje poškodujejo. Meniskus je lahko poškodovan sam, ali pa je pridružena še poškodba mehkih delov (ligamenti, sklepna ovojnica).Meniskusi so hrustančno – vezivne ploščice v kolenskem sklepu, obstajata dva meniskusa (lateralni in medialni).

 

Meniskus je na robu priraščen na sklepno ovojnico, od koder se tudi prekrvavljuje. Pri gibanju kolena meniskusi potujejo nazaj in naprej, poškodba meniskusov pa nastane navadno pri tipičnih gibih. Za poškodbo medialnega meniskusa je tako tipični gib fleksija kolena z rotacijo goleni navzven, ob hkratno abdukciji goleni. Pogostejše so poškodbe medialnega meniskusa (4-10:1 v razmerju od lateralnega), ki je manj gibljiv. Poškodba meniskusa nastopi hitreje, če je meniskus zaradi predhodnih preobremenitev že degenerativno spremenjen.
Znaki poškodbe:
●    koleno »zablokira« v semifleksiji
●    bolečina na pritisk v predelu sklepne špranje, na strani poškodbe meniskusa
●    bolečina pri aktivnem ali pasivnem gibanju v kolenu pri obremenitvi
●    tekočina v kolenu (sinovialna tekočina ali kri)
Zdravljenje:
V primeru akutne poškodbe meniskusa ali suma nanjo velja poskusiti s konservativnim zdravljenjem (8 dni mirovanja v razbremenjenem položaju kolena). Včasih je potrebna manualna sprostitev »zaskočenega« meniskusa v anesteziji. Počitku sledijo kinezioterapija in balneoterapija, nesposobnost za šport lahko traja tudi 3 mesece.
Ker se meniskus slabo regenira, je skoraj vedno potrebna operacija. Vzroki zanjo so ponavljajoče se bolečine, »zaskoki« kolena, pojav atrofije mišic ali ponavljajoče se nabiranje tekočine v kolenu. Operacija se opravi s pomočjo artroskopije, odstrani se odtrgani del meniskusa. Če je le mogoče, se meniskus zašije (počeni meniskus ob kapsuli). Bolnik lahko s palicami vstane že prvi dan po operaciji (ne obremenjuje noge). S športnim treningom lahko športnik začne že po enem mesecu, športno popolnoma usposobljen pa je po treh mesecih. V primeru, da okvara prizadene le meniskus, je sposobnost za šport po operaciji navadno popolna.
Nevarnost:
Glavno nevarnost predstavlja prezgodnja degeneracija s posledično artrozo. Ta je lahko posledica okvare meniskusa. ki ga ne zdravimo, kot tudi posledica odstranitve celega meniskusa. Zato se priporoča zgodnja operacija meniskusa, ob čim manjšem odstranjevanju le-tega (če je le mogoče zašitje in odstranitev odtrganih delov). Artroza se navadno pojavi 5-10 let po poškodbi ali odstranitvi meniskusa.
vir: Športna traumatologija, skripta za študente FŠ

mera logo

inst kapun

abak TV AS oglas